routebeschrijving

 

Reizen naar onze woning in Zweden kan op meerdere manieren: met eigen vervoer, met het vliegtuig, per boot of met openbaar vervoer.

 

 

De afstand van Amsterdam tot ons huis in Torsby is ongeveer 1350 kilometer, net zo ver als bijvoorbeeld Zuid Frankrijk. Het grootste gedeelte legt u echter af met de ferry.

De bootverbinding Kiel-Gothenborg is uiterst confortabel. De boot vertrekt ca 19.30 uur en de volgende morgen kom je uitgerust aan in Gothenborg en dan is het nog ca. 300 kilometer. Reken hiervoor ca. 4,5 uur rijden.  

Een nog luxere verbinding is die van Kiel naar Oslo. Deze reis duurt wat langer maar de bootreis is geweldig luxe. Vanaf Oslo is het ca 2,5 uur rijden naar onze woning.

Ook is het mogelijk om de gehele route te rijden. U kunt dan de brug bij Malmo gebruiken.

Auto en verkeersregels

De verkeersregels in Zweden wijken in de meeste gevallen niet af van de regels in Nederland. Toch zijn er enkele uitzonderingen die ik zal toelichten: 

Alcohol

In Zweden is het maximaal toegestane alcoholpromillage 0,2‰. Dit promillage is vaak na één biertje al bereikt.
Rijden onder invloed wordt zeer zwaar bestraft.

Elanden

 

Het verkeersbord met een eland erop zie je in heel Zweden voor. Het waarschuwt u voor mogelijk overstekende elanden (of herten).
Waneer u toch onverhoopt een eland aanrijdt, dient u direct de politie te waarschuwen. Dit laatste geldt overigens ook voor het aanrijden van rendieren in het noorden.
Overigens wordt het voortbestaan van dit bord bedreigd.
Enkele provincies overwegen om deze borden niet meer te plaatsen omdat ze door toeristen te vaak als souvenir mee naar huis genomen worden.

Maximum snelheden

 

Binnen de bebouwde kom 50 km/uur Buiten de bebouwde kom 70 km/uur Autowegen 90 km/uur Autosnelwegen 110 km/uur Auto + geremde aanhanger/caravan 80 km/uur Auto + ongeremde aanhanger/caravan (< 750 kg) indien a) het totale gewicht (auto+aanhanger) minder is dan de helft van het ledig gewicht van de auto of b) de aanhanger onbeladen is en het ledig gewicht minder is dan de helft van het ledig gewicht van de auto 80 km/uur Auto + ongeremde aanhanger/caravan (< 750 kg) indien a) het totale gewicht (auto+aanhanger) meer is dan de helft van het ledig gewicht van de auto of b) de aanhanger onbeladen is en het ledig gewicht meer is dan de helft van het ledig gewicht van de auto 40 km/uur

Parkeren

Je mag op een parkeerplaats maximaal 24 uur parkeren, dit geldt echter niet in het weekend.

Verlichting

Het voeren van dimlicht is in Zweden verplicht. Dit betekent dat er dus ook overdag met de verlichting aan gereden moet worden.

Vluchtstroken

In Zweden maakt men multifunctioneel gebruik van de vluchtstroken. Uiteraard kunnen de vluchtstroken, net als in Nederland, gebruikt worden om te stoppen in geval van pech. Daarnaast worden ze gebruikt als in- en uitvoegstrook en als fietspad. Tenslotte gebruikt men de vluchtstrook op tweebaanswegen ook als uitwijkplaats voor langzamere voertuigen. Wanneer u, bijvoorbeeld met uw caravan, langzamer rijdt dan is het in Zweden gebruikelijk (niet verplicht) om uit te wijken naar de vluchtstrook en zo het snellere verkeer te laten passeren. Wanneer men ruimte voor u maakt is het ook gebruikelijk om de ander hiervoor te bedanken door afwisselend met de linker en rechter richtingaanwijzer te knipperen.

Winterbanden

In Zweden is het rijden op winterbanden verplicht tussen 1 december en 1 april. Deze verplichting geldt echter niet voor toeristen. Het is echter wel verstandig om, wanneer u in bovengenoemde periode naar Zweden gaat, toch winterbanden onder uw auto te (laten) plaatsen, want in geval van een ongeval word je zonder winterbanden al gauw als schuldige aangewezen. Winterbanden zijn in Nederland te huur bij diverse bandenspeciaalzaken, maar mogelijk verhuurt uw eigen garage ook winterbanden. Uiteraard kunt u uw winterbanden, ook dubbdäck (spijkerbanden), ook in Zweden huren.

 

 

Vliegen

 

Uiteraard zijn er naast de SAS of KLM ook andere maatschappijen die vluchten uitvoeren naar Zweden. Voor onze woning is het hemakkelijkst te vliegen opOslo Gardemoen airport. De kosten hiervan bedragen in 2012 ca € 95,= vooreen retour met KLM of Norwegian air. Op de luchthaven een auto huren voor ca € 350,= per week. Vanaf het vliegveldis het nog ca 2.5 uur rijden. 

 

 

Trein

Begin er niet aan.

Tot Gothenborg gaat er een trein maar dan wordt het moeilijk. De trein valt eigenlijk af als vervoermiddel.